· 

Paas Tip #6 Warme Salade!

 

 

Het is weer bijna Pasen! Voor de meeste mensen betekend dat gezellig samen eten en borrelen. Maar met de zomer in aantocht zijn die calorierijke ontbijtjes, brunches en diners natuurlijk niet heel handig. Wij geven je 10 tips om lekker te genieten en toch de schade binnen de perken te houden!

Recept Warme Salade

Een salade doet het altijd goed wanneer er een dag vol eten op de planning staat. Toch associëren veel mensen een salade met een saai gerecht zonder een al te hoog feestgehalte. Wij geven je een recept voor een warme salade met aubergine en gesmolten camembert dat perfect bij jouw Paasdagen past. Verantwoord en volgens ons zeker feestdag waardig!

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen:

  • 2 aubergines
  • 4 sjalotjes
  • 200 gram sla naar keuze
  • 125 gram bladspinazie
  • 200 gram camembert
  • 50 gram walnoten
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 1 dl witte wijn
  • Handje verse munt
  • Zout en peper

Bereidingswijze

  1. Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 1 cm.
  2. Snijd de sjalotjes in ringetjes.
  3. Leg de aubergine in een vergiet en bestrooi ze met wat zout.
  4. Laat ze 30 minuten boven de gootsteen staan en dep dan droog.
  5. Verwarm een grote koekenpan op matig vuur, voeg 4 eetlepels olijfolie toe en bak de aubergine zacht en goudbruin.
  6. Haal de aubergines uit de pan en voeg nog een drupje olie toe aan de pan. Bak hierin de sjalotjes zacht.
  7. Doe de aubergine daarna weer terug in de pan, zodat deze opnieuw opgewarmd worden.
  8. Schenk de witte wijn er in één keer bij (pas op! het kan spatten, dus ga een stapje terug staan!).
  9. Voeg royaal zout en peper toe en kook de vloeistof tot de helft in.
  10. Voeg de wijnazijn toe en schud de pan, zodat het mengt. 
  11. Laat het mengsel nog 2 minuten koken zodat het indikt en karamelliseert en neem daarna de pan van het vuur.
  12. Maak op een hittebestendige schaal een bedje van de sla en bladspinazie. 
  13. Verdeel daarover de aubergine en het vocht uit de pan.
  14. Snijd de camembert in repen en verdeel over de schaal. 
  15. Strooi de walnoten over het geheel.
  16. Verwarm de grill op de hoogste stand (of oven op 200 graden, als je geen grill hebt) en haal de schaal eruit wanneer de kaas begint te smelten.
  17. Bestrooi het gerecht met de fijngehakte munt en serveer.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per persoon:

 

Calorieën: 162

Koolhydraten: 5,4

Eiwitten: 1,4

Vetten: 13,4

 

Als dat niet feestelijk en verantwoord genieten is, dan weten wij het ook niet meer!